Gotlanti.fi MAAILMAN LAPSELLISIN SAARI

På Svenska »
Information på svenska hittar du på respektive företags hemsidor. Företagens loggor hittar du längst ner på sidorna.
Blogi

Majoitu Gotlannissa:

Tutustu ja varaa »
Visit Sweden

Raukkeja ja luonnonrauhaa

Raukkeja ja luonnonrauhaa

Erikoisten kivipaasien eli vaikuttavien raukkien rykelmät ympäri saarta kertovat omaa kieltään pitkästä historiasta. Raukki on korallifossiili ajalta, jolloin Gotlanti sijaitsi päiväntasaajalla n. 400 miljoonaa vuotta sitten. Pitkään historiaan törmää saarella joka puolella: luonnossa, mukulakivikujilla, kirkoissa ja museoissa.

Ainutlaatuisen kaunis Visby on keskiaikainen kaupunki, joka on kuuluisa ruusuistaan. Kaupungille antavat leimansa vanha kehämuuri, kiemurtelevat nupukivikadut ja -kujat sekä lukuisat vanhat kivi- ja puutalot, kirkot ja rauniot. Keskeisen sijaintinsa vuoksi Gotlanti on ollut jo muinoin keskeinen kaupan keskus keskellä Itämerta.

Uniikki luonto

Gotlannin luonto on vertaansa vailla – jo yleissilmäys kertoo, että kyseessä on Pohjolan helmi. Saarella kukkivat harvinaiset kämmekät ja 30 erilaista villiä orkidea-lajiketta, mikä on aika poikkeuksellista näillä leveyksillä. Myös saaren ja sen lähisaarien linnusto houkuttelee lintuharrastajia ympäri Eurooppaa. Stora Karlsö on yksi maailman vanhimpia luonnonsuojelualueita ja siellä voit muuten yöpyä halutessasi majakkakylässä.

Miksi mennä etelämmäksi, kun tunnin päässä paistaa aurinko? Valkoista hiekkaa, uimarantoja ja aurinkoa on tarjolla runsain mitoin – vaikka uusi suosikkiranta joka päivälle!

Monien tarinoiden saari

Monien tarinoiden saari

Kulttuurin voi saarella käsittää niin monella tavalla. Päätä itse, missä sen haluat kokea: Visbyn vanhoilla kujilla, raukkien seurassa rannalla, Bergman-festivaaleilla, Roma-teatterissa tai kamarimusiikkifestivaaleilla. Gotlanti on myös dekkareiden saari, sillä kaksi Ruotsin tunnetuimmista ja suosituimmista dekkarikuningattarista, Anna Jansson ja Mari Jungstedt, ovat sijoittaneet dekkareidensa tapahtumat saarelle. Molemmat ovat myös entistä ajankohtaisempia dekkareiden TV-filmatisointien myötä. Anna Janssonin Visbyhyn sijoittuvat Maria Wern-jännitysromaanit on käännetty myös suomeksi.

Eräs kaikkien aikojen tunnetuimmista ohjaajista, Ingmar Bergman, asui ja kuvasi elokuviaan saarella. Hänen kuvakulmansa ovat jääneet elämään ja maisemat ovat tuttuja monista elokuvista. Vuonna 2007 edesmenneen ohjaajan kunniaksi saarella järjestetään joka kesä Bergman-festivaali, johon saapuu kuuluisuuksia ympäri maailman.

Moderni paluu keskiajalle

Moderni paluu keskiajalle

Historia on käsinkosketeltavissa vielä nykyäänkin. Halutessasi voit palata vuoteen 1361 ja ottaa osaa keskiajan viikoille elokuussa. Ritarit, markkinat ja turnajaiset valtaavat silloin saaren. Lääninmuseon viikinkinäyttely hopea-aarteineen on avoinna ympäri vuoden. Ajalla ei ole merkitystä, paikalla on!

Moderneja aktiviteetteja luonnonhelmassa

Gotlannin luonto tarjoaa poikkeuksellisen silmiähivelevät maisemat ja monipuoliset puitteet kaikenlaiselle harrastamiselle. Saari hemmottelee niin purjehduksen, pyöräilyn, kalastuksen, ratsastuksen kuin valokuvauksen ystäviä. Jännitystä hakeville suosittelemme esimerkiksi kutkuttavaa kalliokiipeilyä Högklintillä. Yksin, kaksin tai ryhmässä – Gotlannin luonto tarjoaa jokaiselle sopivat aktiviteetit. Sinun tehtävä on vain valita runsaasta tarjonnasta.

Gotlannissa on Ruotsin moninaisimmat golfkentät! Täällä kausi on pidempi ja vaihtoehtoja riittää; viikossa ehdit kiertää kaikki seitsemän kenttää. Ne ovat kaikki lähellä toisiaan, sillä mikään ei tällä saarella ole kaukana! Maaginen "hole in one" voi olla reilun puolentoista tunnin lentomatkan päässä.

Herkkuja ja silmänruokaa

Herkkuja ja silmänruokaa

Gotlantilainen keittiö on tunnettu saaren ulkopuolellakin. Lieköhän viikingeillä osansa sopassa, vai mikä saa lampaan ja lohen maistumaan niin ikiaikaisen hyvältä? Paikalliset herkut; parsa ja tryffeli tuovat oman lisänsä pikkusaaren gastronomisiin makuihin. Ravintoloissa käytetään paljon paikallisia raaka-aineita ja saaren omia juomia: olutta, viiniä ja kuuluisaa rommia. Valinnanvaraa riittää, sillä saarella on väkilukuun suhteutettuna eniten ravintoloita koko Ruotsissa!

Keskiaikaisissa kellariholveissa ja Krimin sodan aikaisissa linnoituksissa työskentelevät tänä päivänä eräät Ruotsin parhaimmista ravintoloitsijoista. Fårösunds fästning by Pontus on sisustettu gotlantilaisella designilla ja ruokaa kannattaa tulla maistelemaan kauempaakin. ”50 Kvadrat” Visbyssä sekä ”Krakas korg” Katthammarsvikissa ovat puolestaan saaneet tunnustuksen ’Mästarklass’ White Guide 2013 -ravintolaoppaassa. Iltaelämä on vilkasta kesäaikaan ja meno muistuttaa Euroopan eteläisimpiä lomasaaria; sillä erotuksella, että hiljentymään ja kotiin on lyhyt matka. Tämän ovat huomanneet myös Ruotsin trenditietoiset nuoret, jotka ovat laajentaneet baarireviiriään mantereelta myös Gotlannin puolelle.

Matkamuistoksi designia

Matkamuistoksi designia

Saari on taiteilijoiden ja käsityöläisten suosimaa aluetta inspiroivien maisemien ansiosta. Heidän joukossaan on monia kuuluisia nimiä, jotka ovat jättäneet suurkaupungit ja muuttaneet maaseudulle etsien kauneutta, tyyneyttä sekä yksilöllistä inspiraatiota. Gotlantilaisten käsityöläisten antimista löydät varmasti omat matkamuistosi ja tyylikkäät tuliaiset. Gotlantilainen muotoilu on erityisesti viime aikoina ollut runsaasti esillä lehdissä niin Ruotsissa kuin ulkomailla – sitä myyvät myös Ruotsin nimekkäimmät design-liikkeet.

Varaa matka, matkapaketti tai majoitus »
EmediateAd